“Je bent gewoon net als wij” zegt ze. En ik schiet in de lach, want het klopt als een bus. “Ze” is één van de re-integranten die ik begeleid. En we hebben een mooi gesprek over je werk moeten loslaten als je ziek wordt nu ik zelf over een week een forse operatie krijg. En inderdaad, loslaten van mijn werk is iets wat ik niet graag doe 😉.

Tegelijk merk ik hoe waardevol het is om weer een keer te ervaren hoe het is om als medewerker hier mee te maken te krijgen. Het zorgt ervoor dat ik weer bewuster word van hoe ik dat zelf toepas in mijn werk. Als coach, adviseur en ook voorheen als leidinggevende weet ik als geen ander hoe je mensgericht je collega’s kunt begeleiden op een manier dat ze zich in een kwetsbare periode gedragen voelen door hun werkomgeving.

Hoe fijn om te merken dat ik dat nu zelf ook zo mag ervaren bij Team Vitaal (politie Noord-Holland) waar ik 20 uur per week als re-integratiecoach werk. De betrokkenheid van mijn collega’s, het klaarstaan om werk over te nemen, het meedenken en het mij – oké toch een beetje 😉 – beschermen tegen te veel hooi op mijn vork nemen vóórdat ik het ziekenhuis in ga is zoooo waardevol!

Het maakt de ingreep niet minder vervelend, maar maakt wèl dat ik mij gedragen voel en niet kan wachten om straks weer lekker aan het werk te gaan. Daar kan geen koffiedrinken op het werk om de drempel laag te houden tegenop!

Van re-integranten (binnen èn buiten de politie) hoor ik helaas dat zij het soms anders ervaren met hún leidinggevende of collega’s. Zeker als het verzuim langer duurt. Bij ziekte – of zo je wil medische beperkingen – is er vanuit Wet Verbetering Poortwachter dan de verplichting om in ieder geval iedere 6 weken contact te hebben. Het voelt voor een medewerker soms als “voor mijn leidinggevende is dit duidelijk een moetje”/ “weer iets wat afgevinkt kan worden”/”er popte zeker iets op in hun agenda”.

En dat is zonde! Want ik begrijp heel goed hoe druk je het als leidinggevende hebt. In mijn ervaring is het vaak ook helemaal niet de intentie om het alleen maar af te vinken en is er in de meeste gevallen wel degelijk echte interesse.  (Soms niet, maar dat is voer voor een ander blog 😉.) En toch komt dat niet altijd over, waardoor de terugkeerdrempel onnodig hoger wordt. En er vaak het beruchte koffiedrinkmomentje moet worden ingezet om weer te komen wennen in plaats van dat dat vanzelfsprekend is in jullie samenwerking.

 

4 tips voor het voorkomen van een terugkeerdrempel bij verzuim

  • Sta voordat je contact hebt met je collega er even bij stil, dat hij/zij/die in een meer kwetsbare fase zit en pas je communicatie hierop aan. Of dat nu mentaal of fysiek is, je medewerker voelt zich waarschijnlijk minder vitaal dan anders.
  • Verbinding begint al als er nog niks aan de hand is. Vanaf het moment dat je medewerker jouw teamlid is, is verbinding maken essentieel. Daar zijn so wie so veel voordelen bij te behalen (zoals meer onderling vertrouwen, een sterker team en het behalen van betere resultaten), maar zéker als er sprake is van verzuim.Je weet dan wat er speelt en wat er eventueel op de achtergrond bij het verzuim ook een rol heeft. Is er bijvoorbeeld sprake van een (chronische) ziekte, zijn er thuis problemen, heeft je medewerker het nog naar zijn/haar/hun zin, etc.
  • Als het verzuim planbaar is – zoals een operatie – dan heb je waarschijnlijk voldoende tijd om in rust af te stemmen met je medewerker hoe het werk wordt verdeeld/opgepakt of wellicht uitgesteld. Betrek je teamlid hierin om te zien wat de beste oplossing is. Dit goed regelen kan helpen om in vertrouwen het werk los te kunnen laten èn dat je medewerker het na herstel ook weer goed kan oppakken.
  • Betrek het team bij de verzuimbegeleiding. Jouw zieke medewerker is niet alleen, maar onderdeel van jullie team en vice versa. Belangrijk om dit daarom ook samen te delen. Zie voor meer tips hierover mijn blog Roze versus grijze wolk: wat zwangerschapsverlof je kan leren over (langdurig) verzuim begeleiden. Klik hier voor de link.

En ik? Ik ga met vertrouwen de operatie en de herstelperiode tegemoet. Kan niet wachten om straks weer lekker te kunnen gaan werken!

 

Wil je reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om lekker te kunnen werken? Bel/app mij dan op 0636-185586 of mail mij rechtstreeks via info@barnsteen-tm.nl . Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs.

Wil je mijn blog voortaan direct in jouw mail ontvangen? Klik dan hier om je te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 1 keer per maand mijn nieuwsbrief met mijn blog, tips, een interessant achtergrondartikel en meer over mensgericht leiderschap. 

 

Credits foto: Pixabay via Pexels.com
Chat openen
Stel hier je vraag
Bel/app om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.