Vreemde titel? Kán, maar soms voel je je als leidinggevende wel echt eenzaam en alleen. Zeker als er veel speelt in je team (hoog verzuim, veel conflicten, slechte samenwerking, reactief, etc.) en je wel resultaten wil bereiken, maar dat simpelweg niet lukt door alles eromheen. Nu ben ik praktisch ingesteld èn gericht op samenwerken. Om die reden zoek ik altijd bij een nieuwe (interim-)klus zo snel mogelijk mijn “partnernetwerk” op, d.w.z. de mensen die experts zijn op hun gebied èn het allerbeste voor hebben met mijn team.

Zo organiseerde ik bij de politie een netwerksessie met de relevante partners van de afdeling, zoals – natuurlijk – de HR-adviseur, maar ook de arbeidsdeskundige, een bedrijfsmaatschappelijk werker, de opleidingenspecialist, iemand van de OR, etc. Doel daarvan heeft voor mij meerdere kanten:

  • Alle betrokkenen leren elkaar kennen, zodat je elkaar makkelijk(er) kunt vinden om te overleggen, zaken te regelen, etc.
  • Het delen van de beelden (wat de HR-adviseur ziet, kan anders zijn dan wat de arbeidsdeskundige opvalt, etc. ) op het team met alle andere partners, zodat er een completer beeld ontstaat van hoe het gaat binnen het team
  • Aan de hand van de gedeelde beelden kun je bepalen waar de prioriteit op moet liggen: wordt een bepaald thema door meerdere partners aangegeven dan is dat een sterk signaal dat dit breed/breder binnen het team speelt of bijvoorbeeld als ernstig/urgent wordt ervaren. En in de ideale setting plan je bijvoorbeeld half jaarlijks een dergelijke bijeenkomst om te kijken welke stappen jullie met elkaar kunnen zetten aan de hand van de prioriteiten.
  • De leidinggevende ervaart dat hij/zij er niet alleen voor staat en heeft partners beschikbaar om mee te kunnen sparren (en wat verder gaat dan individuele casuïstiek) en een plan mee te maken.

Nu realiseer ik me heel goed dat er binnen de politie veel experts beschikbaar zijn voor de leidinggevende. En dat is binnen kleine(re) bedrijven vaak niet het geval. Toch geloof ik ook dan in het belang van je eigen partnerwerk creëren. Je HR-adviseur is een prima start en wellicht zijn er nog 1 of meerdere mensen die inhoudelijk bij jouw team betrokken zijn (maar geen onderdeel van je team!). Heeft je bedrijf geen ondersteuning in dienst? Kijk dan eens naar gesprekspartners binnen je arbodienst of zoek buiten je bedrijf iemand met een scherpe blik om mee te denken over jouw team.

Je zal waarschijnlijk verrast worden door wat het je oplevert. Probeer het eens uit!

Reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om gedoe in je team op te lossen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs voor meer inspiratie en tips.

Stel hier je vraag