“Ik baal ervan” vertelt hij terwijl we buiten aan het wandelen zijn. “Het duurt zo lang en geen idee wanneer het nou eens klaar is met Corona.” Aan het woord is Peter, een leidinggevende waar ik maandelijks een spar sessie mee heb.
We bespreken wat de impact van Covid-19 op hem en zijn team is. Daar waar in het voorjaar het weliswaar heel hectisch en onwennig was, is er nu duidelijk een andere fase. Peter en zijn team zijn gewend geraakt aan het thuiswerken, het gebruik maken van Teams, de vergaderingen lopen weer volgens schema, etc. “En toch” – geeft Peter aan – “voelt het nu vermoeiender en zwaarder dan toen. Alsof de moed een beetje in de schoenen is gezakt. “

Ik vertel Peter dat dit heel logisch is en iets wat bij veel mensen momenteel speelt. In de beginfase was er naast de angst en de hectiek óók een gevoel van optimisme – “we kunnen dit”, de positieve spanning van nieuwe dingen ontdekken, de verwachting dat het binnenkort weer anders zou zijn èn er was een groot saamhorigheidsgevoel. Niet alleen binnen de bedrijven en teams, maar in de hele maatschappij merkbaar. En het begon met de lente in aantocht. Een groot verschil met nu! De dagen zijn korter, het weer een stuk minder aanlokkelijk, de meeste mensen zijn min of meer gewend aan het thuiswerken. Maar er is geen concreet perspectief wanneer het weer normaal gaat zijn. En wat is dat normaal dan?

Kortom: niet zo gek dat veel mensen te maken krijgen met een Corona-dip.

Met Peter bespreek ik ook hoe waardevol het is dat hij zich dit realiseert èn dat dit helpt om zijn medewerkers hierin te kunnen begeleiden. Samen kijken we hoe hij dit het beste met zijn team kan oppakken. Daarvoor zijn 2 zaken in ieder geval essentieel:

Verbinding & saamhorigheid

Juist nu mensen meer last beginnen te krijgen van de Corona-dip is het nóg belangrijker geworden in verbinding te zijn met je teamleden. Dit creëer je onder andere door:

  • Regelmatig met je medewerkers 1-op-1 in gesprek te gaan en te horen hoe het met hem/haar gaat. Lukt het met het werk? Bevalt het thuiswerken nog? Hoe gaat het met het gezin? Wat kan ik voor je betekenen als leidinggevende? Handige en praktische vragen om meer inzicht te krijgen voor jou als leidinggevende hoe het met je medewerker gaat èn of jij daar iets in kan betekenen. Deze gesprekken kunnen natuurlijk telefonisch of digitaal. Maar dit soort meer mensgerichte gesprekken lenen zich ook heel goed om tijdens een wandeling in de natuur te doen. Het levert jullie beiden èn beweging op in tijden van veel online werken èn ongetwijfeld een mooi gesprek 😉.
  • Heb je koffie- en theepauzes met je medewerkers geregeld? Goed moment om het níet over het werk te hebben, maar de collega’s ook de tijd te geven om echt in contact te zijn samen. Juist ook belangrijk voor teamleden die single zijn en daarmee wellicht minder sociaal contact hebben in deze periode.
  • Het lijkt soms iets uit de oude doos, maar een nieuwsbrief of personeelsblad juist alleen gericht op het eigen team kan heel goed werken om meer betrokkenheid te hebben in je team. Bijvoorbeeld met foto’s van alle thuiswerkplekken, korte interviewtjes die medewerkers met elkaar kunnen hebben hoe het thuiswerken bevalt of hoe ze naar de toekomst kijken, favoriete wandelplekken de buurt, etc. Er zijn vast enthousiaste collega’s die dit leuk vinden om op te pakken voor het team.

Duidelijkheid

Natuurlijk is veel nog onduidelijk. Wanneer kunnen we weer veilig op kantoor werken met een (grotere) groep? Wat doen we in de tussentijd? Willen we als het weer kan nog werken op de manier van voor Corona? Etc.

Eén van de belangrijkste dingen voor jou als leidinggevende om nu te doen is ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk duidelijkheid komt voor je mensen. Dat zorgt namelijk voor perspectief, een stuk rust èn voor vertrouwen. Zo kiezen sommige organisaties er al voor dat thuiswerken de norm blijft tot juni 2021. Dat klinkt heel erg veel weg, maar zorgt voor veel rust in het team. Want als je weet dat dit de norm is, dan is de urgentie veel groter om dingen ook echt goed te regelen met elkaar i.p.v. “in afwachting van (de regering/de corona-ontwikkelingen/de …)” .

Naast de termijn, kun je wellicht ook al duidelijkheid verschaffen over:

  • Blijven we thuiswerken, zodra het weer normaal is? En zo ja, voor hoeveel tijd van de werkweek?
  • Is thuiswerken daarna een individuele keuze-optie of wordt het een (definitieve) nieuwe manier van werken binnen het bedrijf voor alle medewerkers?
  • Welke faciliteiten zijn nodig om goed thuis te blijven werken en wordt dat ook gerealiseerd? Niet iedere medewerker heeft bijvoorbeeld een eigen werkkamer thuis. Wat kun je hierover afspreken als thuiswerken de norm blijft.
  • Hoe zit het met de financiële vergoedingen? Gaat er bijvoorbeeld iets veranderen met de reiskostenvergoeding en wat dan?

Zomaar wat vragen die bij jouw mensen kunnen spelen.

 

Wat levert het je op?

Juist door duidelijkheid te geven en in verbinding te zijn kun je voor perspectief, rust en saamhorigheid in je team zorgen. En juist dat zorgt ervoor dat je mensen betrokken blijven, er beter samengewerkt wordt èn er minder verzuim is.

En het heeft nog een bonus: ook voor jou als leidinggevende werk je zo stukken lekkerder en laat dat nou net goed uitkomen tijdens de Corona-dip 😉.

 

Wil je reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs voor meer inspiratie en tips.

 

Credits photo: Chrystl Rijkeboer. Zij is ook de kunstenares die dit geweldige beeldje heeft gemaakt. Kijk voor meer van haar werk op rijkeboer.com .

 

 

Stel hier je vraag