“Ja, ik wil echt ontzettend graag mijn eigen praktijk opzetten! Is wel zoeken, want ik werk ook nog 28 uur per week. “ Tijdens een lunch ontmoet ik Paula die enthousiast over haar plannen voor een eigen bedrijf vertelt. Geanimeerd praten we verder. Al pratende geeft Paula vervolgens aan dat ze haar loondienstfunctie inmiddels “echt-niet-meer-leuk-vindt, maar ja ik het heb financieel wel nodig.”

Veel leidinggevenden hebben een Paula in hun team. Medewerkers die geen zin meer hebben in de functie waarvoor ze zijn aangenomen en tegelijkertijd (nog) niet de keuze maken om datgene te gaan doen waar ze wèl blij van worden (of dat nou een andere loondienstfunctie is of eigen bedrijf of stoppen met werken).

Zo zonde, want het kost enorm veel energie als je geen regie neemt over wat je wil gaan doen. Energie die je nodig hebt om wèl het meeste uit je werk (en leven) te kunnen halen en daar de stap voor te gaan zetten. En juist omdat het zoveel energie kost, neemt de kans op verzuim behoorlijk toe, haalt Paula niet meer het beste uit zichzelf, heeft dit invloed op de samenwerking binnen en buiten je team èn is de kans dat de resultaten lager zijn dan je zou willen 100%. En juist daarom heb jij als leidinggevende er baat bij om hiermee aan de slag te gaan.

Wat kun je hieraan doen als leidinggevende?

Ga gewoon in gesprek. Vraag bijvoorbeeld: hoe kan ik zorgen dat je weer lekker werkt? En als je dat niet meer wilt in deze functie, wat ga je dan doen?
Door dit open te bespreken bereik je vier dingen:

  1. De medewerker is zich niet altijd bewust dat anderen ook in de gaten hebben dat er niet meer vol met energie gewerkt wordt en wat de impact daarvan is. Je creëert hiermee een stuk bewustwording bij de medewerker en is een belangrijke stap om in beweging te komen.
  2. Door het gesprek aan te gaan, laat je ook zien dat je zicht hebt op hoe het met je mensen gaat (erkenning!) en dat je bereid bent om hierin te investeren. Dit heeft ook invloed op je team (“zie je wel. Het doet ertoe dat we er zijn.”)
  3. Tegelijkertijd kun je ook aangeven wat je verwacht van je medewerker. Het feit dat je medewerker niet meer zo gedreven is, wil natuurlijk niet zeggen dat de medewerker zijn functie niet hoeft te vervullen. Hij/zij wordt er immers ook gewoon voor betaald.
  4. Juist door de vraag bij je medewerker zèlf neer te leggen, geef je je medewerker een stuk regie èn verantwoordelijkheid voor zijn/haar eigen loopbaan in handen. Daarmee neemt de kans ook behoorlijk toe dat de medewerker in beweging gaat komen in plaats van gaat afwachten wat jij gaat beslissen. (En daarmee de kans vergroot wordt op verzuim, etc.)

Onderzoek de mogelijkheden

Bespreek vervolgens met je medewerker welke mogelijkheden er dan zijn. Blijft je medewerker binnen het bedrijf werken of wordt het een stap naar buiten? En wat betekent dat dan?

  • Is het binnen het bedrijf? Welke mogelijkheden zijn er dan? Denk bijvoorbeeld aan andere functies in het bedrijf, of mogelijkheden voor een ander rooster. Zijn er speciale voorwaarden verbonden aan de opties? Ook als er geen mogelijkheden zijn, is het goed om dit met je medewerker te bespreken. Hij/zij kan dan gefundeerd kiezen om wel of niet te blijven. Weet je niet welke mogelijkheden er allemaal zijn binnen je bedrijf? Neem dan contact op met je HR-adviseur.
  • Wil je medewerker echt weg bij het bedrijf en op wat voor termijn? Vraag dan wat ervoor nodig is om dit te realiseren. En wat heeft hij/zij eventueel van het bedrijf of van jou nodig? Een plan helpt om het uiteindelijk te realiseren. In sommige situaties kun je overwegen om je medewerker bijvoorbeeld een opleiding te geven om beter toegerust naar buiten te kunnen gaan. Ja (ik hoor je denken 😉), maar de kosten dan? En inderdaad. Als je op de korte termijn kijkt, “haal” je dat er wellicht niet zichtbaar uit. Realiseer je je echter wat het kost aan energie, verminderde samenwerking of verzuim (alleen dat laatste al zo’n € 300,- per dag!) om een medewerker in je team te houden die eigenlijk niet meer wil? Belangrijke afweging dus.

Door met jouw Paula op deze manier in gesprek te gaan, creëer je een belangrijke eerste stap voor je medewerker om nu ècht in beweging te komen. En daar heeft iedereen baat bij 😉.

Wil je reageren op blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs voor meer inspiratie en tips.

 

Credits photo: JESHOOTS.COM

 

Stel hier je vraag