Regelmatig spreek ik mensen over de (te) hoge werkdruk die ze voelen. Soms in 1 adem genoemd met angst voor uitval of dat “die-en-die ook een burn-out heeft gekregen door de veel te hoge werkdruk”. Omgekeerd is het ook een vraag die ik vaker krijg van leidinggevenden: “Mijn medewerkers klagen over (te hoge) werkdruk. Hoe voorkom ik dat ze burn-out raken?”.

Vooropgesteld: ik ben geen bedrijfsarts en zal nooit een medische uitspraak hierover kunnen en willen doen. Ik ben er echter van overtuigd dat werkdruk in veel situaties niet de (hoofd)oorzaak is van bijvoorbeeld een burn-out. Natuurlijk: het kan wel een onderdeel ervan zijn óf een versterkend effect hebben op de langdurige stress die mensen ervaren.

Veel vaker is het echter een combinatie van factoren. Bijvoorbeeld door veranderde eisen die gesteld worden aan het werk, waardoor de werknemer andere competenties moet ontwikkelen om bij te kunnen blijven. Gedoe in het team waardoor meer tijd en aandacht uitgaat naar de onderlinge samenwerking dan naar het werk. Problemen in de privé-situatie van de collega. Zomaar wat oorzaken die een rol kunnen spelen en waar je als leidinggevende niet altijd zicht op hebt (of mee bezig bent).

Wil je als leidinggevende stressklachten over (te) hoge werkdruk voorkomen bij je medewerkers? Dan zijn er verschillende stappen die je kunt doen. Maar dan is het wel essentieel om te bepalen of de werkdruk speelt binnen je gehele team of dat het om een specifieke collega gaat.

Waar speelt de hoge werkdruk?

Werkdruk binnen het team
Ga na of de spanningsklachten over de werkdruk door meerdere mensen binnen je team worden ervaren of specifiek speelt voor 1 collega. Bespreek het bijvoorbeeld in het teamoverleg, ga 1op1 in gesprek met de mensen of doe dit steekproefsgewijs. Het feit dat niet iedereen het zégt, wil namelijk niet zeggen dat het niet zo ervaren wordt.

Als door meerdere mensen ervaren wordt dat de werkdruk is toegenomen en als (te) hoog wordt gevoeld, onderzoek dan waar dit door komt. Zijn er andere taken bijgekomen? Wordt er met een nieuw systeem gewerkt? Zijn er ervaren collega’s weggegaan? Etc.

Het mooie is dat door dit te onderzoeken en in gesprek te gaan, je vaak ook andere onderwerpen hoort die van invloed kunnen zijn op het functioneren van je team. Goud waard, want daardoor kun je veel makkelijker je team aansturen en de resultaten vergroten.

Werkdruk bij 1 collega
Speelt het gevoel van een te hoge werkdruk specifiek voor 1 medewerker? Ga dan samen onderzoeken hoe dit komt. Wat speelt er binnen het werk? En ook: wat speelt er privé? Bij dat laatste hoeft een medewerker natuurlijk geen openheid van zaken te geven als hij/zij dat niet wil. In dat geval vraagt het van jou wel extra gespreksstuurkunst om duidelijk te maken wat het de medewerker oplevert om hier met jou over in gesprek te gaan. Zonder informatie kun je als leidinggevende namelijk niet voldoende aanhaken bij de ondersteuning die de medewerker wellicht nodig heeft.

Wat jij kan betekenen hangt af van wat de spanning veroorzaakt. Zit het in competenties die ontwikkeld moeten worden, dan kan een cursus helpen of het koppelen aan een buddy. Speelt er spanning in de werk-privé balans door bijvoorbeeld zorg voor jonge kinderen of mantelzorg, dan kan een ander rooster wellicht uitkomst bieden of bijvoorbeeld coaching hoe hier meer balans mee te vinden. Misschien wil hij/zij af en toe thuis kunnen werken.

 

Kortom: maatwerk dus zowel bij klachten over een (te) hoge werkdruk voor het team of voor 1 collega. Juist door niet alleen naar het topje van de ijsberg te kijken – maar ook naar wat er onder de waterlijn speelt – is de kans veel groter dat je met je medewerker of het hele team ècht werk kan maken van wat er speelt.

En dát heeft invloed op de stress binnen je team en het gevoel van een (te) hoge werkdruk. Wil je aan de slag met de werkdruk binnen je team? Kijk dan dus goed wat er daadwerkelijk speelt. Anders verandert er ondanks je inspanning nog niets 😉 .

 

 

 

Wil je reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Bel/app mij dan op 0636-185586 of mail mij rechtstreeks via info@barnsteen-tm.nl . Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs.

Wil je mijn blog voortaan direct in jouw mail ontvangen? Klik dan hier om je te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 1 keer per maand mijn nieuwsbrief met mijn blog, tips, een interessant achtergrondartikel en meer over mensgericht leiderschap. 

 

Credits photo: Ryan McGuire
Stel hier je vraag