“Heb ik het nou goed aangepakt?” Ik loop met Esther, een beginnend teamleider van een middelbare school, lekker in het zonnetje als ze deze vraag stelt. Haar twijfel is duidelijk hoorbaar in haar stem. En dat terwijl Esther intuïtief al een prima aanpak heeft gekozen en dat vertel ik haar ook.

Die twijfel… die hoor ik vaker terug bij de leidinggevenden die ik begeleid. Zowel bij vrouwen, maar óók bij mannen. Soms is er sprake van het Impostersyndroom (Bedriegerssyndroom), waarbij je bang bent om door de mand te vallen. Zo’n 24% (!) van de mensen blijkt hier last van te hebben, zo bleek uit een onderzoek van Psychologie Magazine. In één van mijn nieuwsbrieven heb ik hier een artikel over gedeeld. Klik hier als je dat wil lezen.

Maar het doet me soms ook denken aan deze quote van Marianne Williamson (spreker/schrijver) :

Our deepest fear is not that we are inadequate.
Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.
It is our light, not our darkness that most frightens us.
We ask ourselves, “Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?”

Actually, who are you not to be?

Zo gewend als je bent te kijken naar hoe je teamleden werken en (hopelijk ook) naar welke talenten ze hebben, zo weinig kijk je waarschijnlijk naar je eigen kwaliteiten. En áls je ze al onderkent voor jezelf, dan wil dat nog niet zeggen dat je die ook vol durft in te zetten en in het licht gaat staan. Dat tóch – ondanks je angst – wel doen levert echter geweldige voordelen op. Zowel voor je team àls voor jou.

 

Voordelen eigen talenten onderkennen

  • Door je talenten te onderkennen èn in te zetten kun je als leidinggevende (en als mens) veel meer van betekenis zijn. Je gaat namelijk datgene gebruiken waarin jij op je best bent. Reken maar dat dit ook betere resultaten oplevert. In plaats van je te richten op wat je nog niet zo goed kan of je in te houden. Eigenlijk datgene wat je hopelijk ook probeert te creëren met je teamleden 😉.
  • Het geeft veel meer energie in plaats van dat het energie kost.
  • Door dit te doen geef je de mensen om je heen – dus ook je collega-managers en je team – (onbewust) het signaal dat ook zij in het licht mogen gaan staan om zo lekker mogelijk te kunnen werken en leven.
  • Door je focus te verleggen naar waar jouw eigen talenten liggen in plaats van wat je nog “te ontwikkelen” hebt, kun je ook anders naar je teamleden gaan kijken. Wat hebben zíj nodig om vol gebruik te kunnen maken van hun kwaliteiten?
    En dat levert naast betere resultaten ook meer werkplezier binnen je team op.

Waar begin je?

Ben je je bewust van je kwaliteiten als leidinggevende? Waar ben je ècht goed in zonder dat het je moeite kost en waar heb je plezier in? Want voordat je vol in het licht kan staan, is het nodig om jezelf ook echt te durven zien. Juist in die dingen waar je in uitblinkt. En dat is nog een behoorlijke uitdaging voor veel mensen.

Vind je dit inderdaad lastig, dan kun je beginnen met een klein overzichtje maken van je verschillende functies die je gedaan hebt en wat je per functie het leukst vond om te doen. Wellicht kun je daar al een rode draad in ontdekken. Ook complimenten die je hebt gekregen, beoordelingsgesprekken met je eigen leidinggevende of assessments die je in het verleden hebt gedaan kunnen aanwijzingen geven. Of ga gewoon in gesprek met collega-leidinggevenden en je teamleden. Dat levert vaak een schat aan inzichten op.

Heb je je talenten in kaart? Durf er dan ook echt vol in te geloven – of zoals Marianne het zegt “ga in het licht staan i.p.v. in je eigen schaduw” –  en kijk dan hoe je dit optimaal kan inzetten. Wedden dat je veel lekkerder gaat werken?

 

En Esther? In haar geval is vooral van belang dat zij kan leren op haar intuïtie te gaan vertrouwen door simpelweg meer ervaring op te doen. Zij staat met haar tenen al in het zonnetje. De rest komt wel. Hoe is dat bij jou?

 

Wil je reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder. Wil je liever 1-op-1 contact met mij hierover om jouw kwaliteiten te ontdekken en vol in te gaan zetten? Bel/app mij dan op 0636-185586 of mail mij rechtstreeks via info@barnsteen-tm.nl .

Wil je meer weten over dit onderwerp of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs.

Wil je mijn blog voortaan direct in jouw mail ontvangen? Klik dan hier om je te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 1 keer per maand mijn nieuwsbrief met mijn blog, tips, een interessant achtergrondartikel en meer over zakelijk & persoonlijk leiderschap. 

 

Credits foto: Dids via Pexels
Chat openen
Stel hier je vraag
Bel/app om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.