Van de week had ik een inspirerend gesprek met een collega-ondernemer over vitaliteit binnen organisaties. Iets waar gelukkig steeds meer aandacht voor komt.
Het doet me herinneren aan een team waar ik in het verleden mee heb gewerkt. Ook binnen dit team speelde gedoe op verschillende fronten. Reden voor mij als leidinggevende om diverse acties in te zetten, maar met als overkoepelend thema dat het bijdraagt aan verbinding&samenwerking en het creëren van duidelijkheid. Dit zijn namelijk belangrijke elementen om minder gedoe in teams te hebben.
Op een dag komt een medewerker van het team met het idee of zij voortaan – tijdens werktijd – een halfuur per week een fit-training mag geven aan de teamleden. Deelname is op vrijwillige basis. Deze collega geeft in haar vrije tijd fitness-les op een sportschool en wil graag haar ervaring inzetten om de teamleden meer oog voor vitaliteit te geven. De medewerkers hebben namelijk een echte kantoorfunctie en doen vrijwel alleen zittend werk.
Nu kan ik als leidinggevende haar vraag eenvoudig afwijzen. Immers: het behoort niet tot het doel van de afdeling, het kost de deelnemende collega’s werktijd die ze anders voor hun regulier werk kunnen inzetten, een half uurtje fitness “zet geen zoden aan de dijk”, etc.
Ik kies er echter voor om dit initiatief te ondersteunen. Deze fit-training biedt namelijk ruimte voor verschillende zaken en niet alleen ten aanzien van vitaliteit:
Ontspanning & plezier
Samen sporten draagt bij aan ontspannen met elkaar om gaan en in verbinding staan met een ander. Helemaal als je ziet hoe iedereen – net als jij 😉 – veel moeite heeft met de squats of tijdens het planken. In dit geval doe ik zelf ook zo vaak mogelijk mee om het belang extra te onderstrepen. Zowel van het vitaler worden, als het waarderen van het initiatief nemen.
Samenwerking
Het regelmatig bewust elkaar opzoeken voor iets wat niet direct werk gerelateerd is, heeft een positief effect op de onderlinge samenwerking. Dat hoeft natuurlijk niet sporten te zijn. Informeel koffiedrinken, samen potje darten, rondje wandelen buiten etc. kan net zo goed.
Het geeft een mooi gespreksonderwerp met de collega’s onderling. Ook met de collega’s die geen behoefte hebben aan dit daadwerkelijk sporten op de werkvloer. Juist door in gesprek te gaan met elkaar kun je kijken wat voor ideeën of wensen er nog meer zijn.
En door initiatieven zoals dit te faciliteren, creëer je een werkomgeving waarin het ook veiliger/vanzelfsprekender voelt voor medewerkers om ideeën ook echt te willen gaan realiseren. Zinvol, want de kans van slagen wordt een stuk groter als medewerkers zèlf hiermee komen. En dit straalt dan niet alleen af op vitaliteitsvraagstukken, maar op de verschillende thema’s in je team in het algemeen.
Bovendien dragen gesprekken zoals dit óók bij aan verbinding en samenwerking. Immers: met elkaar bedenk je wat gewenst is binnen je team en deel je met elkaar wat je wil en vooral wat je niet wil. En het geeft ruimte om elkaar beter te leren kennen, ook als dat niet puur werk technisch gericht is.
Is die openheid binnen het team er (nog) niet, dan is het aan jou als leidinggevende om hier meer in te begeleiden. Op de langere termijn levert dit enorm veel op!
Eigenaarschap
Deze medewerker neemt regie voor hoe zij wil werken en hoe haar competenties – naast haar eigen functie – ook nog verder ingezet kunnen worden. Jobcrafting ten top. Ook dat heeft een positieve invloed op de collega’s die zo zien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. Het zo gewenste eigenaarschap kun daarmee makkelijker stimuleren binnen je team.
Dit ene halfuurtje fitness per week maakt het team niet gelijk een stuk vitaler. En het zorgt er ook niet voor dat er direct geen gedoe meer is binnen je team. Was het maar waar 😉.
Maar het is te makkelijk om het te zien als een druppel op de gloeiende plaat en dus maar niet te gaan doen. Met verschillende acties bereik je namelijk verschillende medewerkers. En iedere actie die je inzet is een druppel op zich. Al die druppels samen zorgen uiteindelijk voor een stroompje water en uiteindelijk een forse stroom. En het wordt daarmee steeds makkelijker om je team in beweging te brengen.
Reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om gedoe in je team op te lossen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.
En hier ga je naar het overzicht van alle blogs voor meer inspiratie en tips.
Credits foto: Pixabay