Genietend van mijn lunch, een blauwe hemel met wat wolkjes en die heerlijke warmte van een stralende zon, kijk ik ontspannen om mij heen in onze tuin.

Sommige plantjes krijgen al knoppen, andere zijn nog goed verstopt en weer andere zijn eigenlijk al over hun bloeimoment heen. Opeens realiseer ik me de gelijkenis tussen tuinieren en leidinggeven. Ieder zo zijn beroepsdeformatie 😉.

Hoe zou het zijn om als leidinggevende je team eens te bekijken als tuin? Ervan uitgaande dat je al met een team werkt en niet helemaal opnieuw begint… hoe ziet jouw “tuin” eruit van een afstandje?

 

Je team als tuin

Het begint met een goede voedingsbodem. Is die nog niet optimaal, dan kun je de grond verbeteren door het toevoegen van andere grondstoffen. Is de grond van jouw team bijvoorbeeld voldoende gevuld met vertrouwen, een helder doel, duidelijkheid, etc.?

Welke planten hebben meer ruimte nodig of willen meer groeien maar kunnen dat nu niet? Welke staan helemaal alleen? Staan de planten op de beste plek qua zon- en schaduwbehoefte of kun je beter wat verplaatsen, zodat ze meer tot hun recht komen?

Hoe ga je om met eventuele woekerplanten die andere planten (dreigen) te verstikken? Mogen ze ongestoord je hele tuin door of worden ze beperkt (bijvoorbeeld door ze in een ruime pot te zetten)?

Zijn er invloeden van buitenaf zoals een overvloed aan regenwater dat onvoldoende weg kan? Laat je dat gebeuren of grijp je in en kijk je of je een oplossing kan vinden. Op die manier voorkom je dat je planten niet te veel last van “natte voeten” houden.

En tenslotte is er nóg iets heel essentieels als tuinder… hoe vaak geef je water? En hoeveel? Laat je je planten zelf sterke wortels ontwikkelen en giet je bij waar nodig? Zorg je standaard iedere week voor een guts bij iedere plant en daar moet de plant zich maar mee redden? Of doe je niets en verwacht je dat de natuur het gewoon wel aan kan?

 

En als het dan klaar is…

Tuinieren kan soms best een klus lijken (zeker als er nog veel niet “op orde” is), maar áls je het gedaan hebt dan kun je zó genieten van je tuin!

Veel plezier! En als je daar even over wil sparren, laat het mij dan weten. Gaan we samen aan de slag 😊.

 

Wil je reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Bel/app mij dan op 0636-185586 of mail mij rechtstreeks via info@barnsteen-tm.nl . Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs.

Wil je mijn blog voortaan direct in jouw mail ontvangen? Klik dan hier om je te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 1 keer per maand mijn nieuwsbrief met mijn blog, tips, een interessant achtergrondartikel en meer over mensgericht leiderschap. 

 

 

Credits photo: prive-bezit

 

 

Stel hier je vraag