“Mwah, nog niet zo goed. Ben er een tijd tussenuit geweest en nu weer aan het re-integreren.” vertelt ze op mijn begroeting.
Ik schrik ervan. Zelf werk ik al lange tijd niet meer op haar locatie en ja dan mis je dit soort geluiden helaas. Maar veel treuriger vind ik het vervolg waarin ze vertelt dat het veel collega’s – vanwege de reorganisatie en bijbehorende verplaatsingen – niet eens was opgevallen dat ze afwezig was. En dat voelt dan wel heel eenzaam, zeker als je je al kwetsbaar voelt zoals in haar geval door haar ziekte.
De impact die eenzaamheid heeft op een medewerker èn daardoor op je team is groot. Vaak is het niet zo zichtbaar, terwijl 3% – zo’n kwart miljoen mensen van de Nederlandse beroepsbevolking ermee te maken heeft. Dikke kans dat dit dus ook in jouw team kan spelen! Het risico op verzuim stijgt, terwijl de samenwerking en productiviteit afneemt. Alle reden dus om als leidinggevende hier alert op te zijn en waar mogelijk dit te beïnvloeden.
Hoe doe je dat?
De belangrijkste manier daarvoor is het creëren of vergroten van verbinding tussen de teamleden. Het mooie daarvan is dat iedereen van het team hier aan kan bijdragen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door:
- gezamenlijk te lunchen
- uit te dragen dat iedereen van waarde is binnen je team
- het vieren van leuke momenten samen: dat kunnen successen zijn, een kerstontbijt, verjaardagen, maar ook persoonlijke zaken zoals de komst van een (klein)kind. Maar ook het delen van nare/moeilijke momenten, zoals bij het overlijden van een dierbare of een echtscheiding
- naar iemand even toe lopen i.p.v. een mail te sturen
- ruimte geven om in gesprek te zijn met elkaar en het onderling (en met jou) kunnen bespreken van problemen
- geregeld een koffiemoment met het team te hebben waarin het juist niet over het werk gaat
- lekker naar buiten te gaan voor een rondje met een collega voor 1-op-1 contact of met een groepje
- en misschien ouderwets, maar een teamnieuwsbrief/maandblad/etc. waarin naast regulier nieuws ook meer persoonlijke berichten staan (die collega met een bijzondere hobby, leuke weetjes/etc.) helpt nog steeds enorm om ook die kant van je mensen te belichten. Helemaal als het ook door de teamleden zelf gemaakt wordt. Let er dan wel op dat er iemand in de redactie zit die ook oog heeft voor verhalen van de minder opvallende collega’s of doe dat zelf.
Hoe herken je collega’s die eenzaam zijn?
Naast de overkoepelende teamacties is het goed om als leidinggevende extra oog te hebben voor individuele medewerkers die zich eenzaam kúnnen voelen (maar dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn!) . Dat kunnen bijvoorbeeld collega’s zijn die
- verlegen of onzeker zijn en die niet snel zèlf op iemand af stappen. Ook niet om bijvoorbeeld te gaan lunchen. Daardoor blijven ze vaker alleen achter hun bureau tijdens lunchtijd of gaan in hun pauzes alleen naar buiten “voor een boodschapje”.
- veel flexwerken vanuit verschillende locaties of thuis, waardoor ze meer moeite moeten doen om contact te leggen met anderen.
- een psychische stoornis hebben binnen het autisme-spectrum en daardoor moeite hebben met sociale interactie.
- gehoorschade of doofheid hebben. Deze collega mist letterlijk vaak de interactie als dat buiten zijn/haar gezichtsveld is.
- hoogbegaafd zijn (IQ > 130) waardoor zij zich sneller vervelen op het werk, arrogant kunnen overkomen of moeilijk contact met collega’s maken.
- een heftige situatie (al dan niet privé) hebben meegemaakt, zoals echtscheiding, overlijden van een dierbare, gepest worden, ernstige of chronische ziekte, etc. en het gevoel hebben dat als enige te begrijpen/voelen.
- door reorganisatie/medische oorzaak of anderszins genoodzaakt zijn om een andere functie of binnen een ander team te gaan werken, ook als dat iets is wat de collega niet direct ambieert.
Om af te stemmen op de behoefte van de individuele collega, is de eerste stap om in gesprek te gaan en de collega serieus te nemen. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen stellen zoals: “Heb je leuke gesprekken met de collega’s ? Kun je makkelijk hulp vragen? Voel je je op je gemak/gewaardeerd binnen het team? Etc. “
Speelt er meer, dan kun je hier dieper op in gaan en eventueel verdere afspraken maken.
Reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om gedoe in je team op te lossen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.
En hier ga je naar het overzicht van alle blogs voor meer inspiratie en tips.