Inspiratie.

Het woord blijft zingen in mijn hoofd als iemand mij voorstelt om elkaar voortaan te inspireren. Nu geloof ik er niet in dat je inspiratie kunt afdwingen. Het is zó iets persoonlijks wat iemand raakt, daar valt weinig op te sturen. Toch zet het me wel aan het denken hoe dit voor leidinggevenden is…

Voor veel leidinggevenden van een team met gedoe is het soms gewoon bikkelen. Zeker als er veel speelt binnen je team kóst het vaak ook veel energie om je team te leiden.

Meestal kies je namelijk niet bewust voor zo’n klus. Je bent op zo’n team gezet want dat kan jij wel, je bent van buitenaf gekomen en komt er na je aanstelling achter dat het toch wat minder rooskleurig was dan was aangegeven, de vorige leidinggevende is uitgevallen en jij mag nu de honneurs waarnemen, etc.

En vervolgens word je bijvoorbeeld geconfronteerd met hoog verzuim en ben je veel tijd kwijt aan begeleiden èn aan Poortwachter. Er zijn problemen in de samenwerking te slechten. Eigenaarschap van je mensen is ver te zoeken. Er zijn verschillende medewerkers die disfunctioneren, dus je maakt je schrap voor pittige functioneringstrajecten. Zo maar een greep wat er aan uitdagingen op je pad liggen.

Nu kom je best een eind met bikkelen. Leuk is anders en dat is ook niet waar je ooit leidinggevende voor bent geworden gok ik. Los daarvan helpt het je ook niet verder, nl.:

  • Je blijft in je eigen gedachten- en vaardighedenkringetje lopen en blijft daardoor ook dezelfde oplossingen/ideeën genereren, terwijl er misschien een leukere, handigere of makkelijkere manieren zijn.
  • Als je moet bikkelen, lukt het simpelweg niet om het beste van jezelf te kunnen geven. En juist dát kan helpen om je team verder te brengen.

Dat brengt me weer bij inspiratie. Want wanneer heb jij bewust inspiratie opgezocht als leidinggevende? Heb je onlangs bijvoorbeeld een interessante podcast beluisterd die je op nieuwe ideeën bracht, een boek gelezen over leiderschap, een interessant congres bezocht of mensen gesproken die misschien anders denken dan jij en daardoor juist heel waardevol kunnen zijn?

Door regelmatig voor jezelf hiernaar op zoek te gaan, scherp je jezelf als leidinggevende èn voed je ook je eigen energie in plaats van dat alles naar je team gaat. Het is een soort van Eerste Hulp voor Leidinggevenden: eerst jijzelf èn dan je medewerkers. Dan krijgen jij èn je team nl. het beste van jou. En dat werkt.

Zelf ga ik vanmiddag in gesprek met een aantal oud-collega’s. Ben heel benieuwd hoe jíj je laat inspireren. Laat het hieronder in een reactie weten.

Reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om gedoe in je team op te lossen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs voor meer inspiratie en tips.

Credits photo: Pixabay

Stel hier je vraag