Geregeld hoor ik het om mij heen: “door Covid-19 nemen de mentale problemen de komende tijd toe. Het zal leiden tot meer medewerkers met een burn-out/ overspannenheid of zelfs PTSS.” Je zal nu maar leidinggeven en dit als zwaard van Damocles boven je hoofd hebben hangen… Natuurlijk levert deze periode bij veel medewerkers spanning op. Zie ook mijn eerdere blog hierover. 

Maar wat nou als je eens anders naar je team gaat kijken? Misschien kun je je dan het volgende afvragen. Zijn er ook mensen die juist gegroeid zijn in deze periode? Zich ontwikkeld hebben? Andere keuzes willen (gaan) maken? En hoe verhoudt zich dit in ons team?

Juist intense en stressvolle situaties kunnen mensen in versnelling laten groeien. Je ziet dat bijvoorbeeld vaker nadat iemand ontslag heeft gekregen en dan zijn carrière “omgooit”. Of mensen die ernstig ziek zijn geworden en vervolgens andere levenskeuzes gaan maken.

Binnen de wetenschap is er inmiddels ook meer oog voor Post-Traumatische Groei (PTG) als tegenhanger van de meer bekende Post-Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Daarbij wordt PTG gedefinieerd als “het gevoel van positieve veranderingen na het meemaken van een traumatische gebeurtenis”.

Niet alle medewerkers krijgen te maken met PTG (net zomin als met PTSS). Maar met dit in je achterhoofd is het wel slim om eens met een andere blik naar je team te kijken. Want als je wéét dat je teamlid juist een sterke groei/bewustzijn of ontwikkeling heeft doorgemaakt, dan weet je ook dat de kans aanwezig is dat hij/zij een andere functie wil op termijn, een andere invulling zoekt van het werk óf zelfs besluit om te stoppen in je team. En laat dat nou precies zijn waar jij een belangrijke rol in kan spelen.

Hoe pak je dit aan?

  • Belangrijk is – zoals altijd – om in verbinding te zijn met je medewerker. Juist door regelmatig contact te hebben (zeker nu er thuis gewerkt wordt) zorg je ervoor dat je eerder hoort hoe het ècht met iemand gaat of kun je in ieder geval de drempel zo laag mogelijk maken om dit samen te bespreken
  • Zorg dat persoonlijke ontwikkeling een terugkerend onderwerp van gesprek is in de gesprekken met je teamleden èn in vergaderingen. Dat hoeft echt niet iedere keer besproken te worden. Maar zorg wel dat je daar een aantal keer per jaar een moment voor inplant (en het dan ook doet).
  • Breng voor jezelf in kaart hoe ieder van jouw medewerkers er op dit moment voor staat qua mentale gezondheid en bekijk in hoeverre het nodig is om hier extra ondersteuning in te geven of voor in te schakelen.

    Het is gebruikelijk om dit te doen als het “niet goed” gaat met een medewerker, bijvoorbeeld door het inschakelen van een psycholoog. Maar minder vaak gebeurt dit voor mensen waarbij het juist wèl goed gaat. Ook dan kan ondersteuning van groot belang zijn, bijvoorbeeld door het inschakelen van een loopbaancoach.

  • De impact van deze crisis verschilt per mens en dus ook per medewerker. Niet iedereen zal daarom een grote verandering willen gaan doorvoeren. Maar ook kleinere aanpassingen zullen van groot belang kunnen zijn om lekker te kunnen (blijven) werken. Bijvoorbeeld door meer thuis te blijven werken of op andere tijden dan vóór de crisis. Bespreek met je medewerker wat de behoefte is èn wat daarbij de mogelijkheden zijn binnen het team.
  • En hou de komende maanden zicht op ontwikkelingen bij je mensen hierin. Deze crisis is voorlopig nog niet voorbij en ook de gevolgen zijn nog lang niet overal zichtbaar. Belangrijk om je te realiseren dat ieder mens zijn eigen tempo heeft. Ontwikkelvragen kunnen ook later ontstaan.

 

Wat levert je dit op?

  • Zicht op wat er persoonlijk gebeurt met je teamleden, zodat je tijdig kan schakelen en eventueel ondersteuning hierin kan regelen
  • Als je medewerker niet langer gemotiveerd is voor de eigen functie, dan kun je op deze manier (voor zover mogelijk) voorkomen dat er demotivatie ontstaat die van invloed is op de rest van het team. Je helpt je medewerker immers om een nieuwe weg in te slaan. Bovendien kun je dan tijdig kijken naar opvolging door een nieuwe medewerker, zodat er geen “gat” hoeft te vallen met de werkzaamheden.
  • Door oog te hebben voor de ontwikkeling van je teamleden creëer je een grotere loyaliteit, betrokkenheid en motivatie van je mensen èn een lager verzuim binnen je team

 

En? Lukt het je om anders naar je teamleden te kijken? Ben benieuwd! En vooral wat het jou brengt om zo aan de slag te gaan. Wil je reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs voor meer inspiratie en tips.

Credits foto: Leah Kelley

 

 

Stel hier je vraag