FAQ’s

 Veel gestelde vragen over…

 

Coaching

Werkwijze
Ik werk op maat en dus passend bij wat jij nodig hebt en wil bereiken. Over het algemeen beginnen we met 5 gesprekken van 1 uur per keer. Daarbij werk ik niet in 5x van A naar Z toe, maar kijken we per keer waar jij nu tegen aanloopt en een stap in wil gaan maken. Dat kan een vervolg zijn van de keer ervoor, maar kan heel goed een ander onderwerp zijn. Er kan namelijk al veel in beweging zijn gezet of – zeker als er een paar weken tussen zitten – je krijgt voor jezelf andere prioriteiten.
Ik geloof er sterk in dat dátgene waar je op dát moment tegenaanloopt ook het meest zinvol is om mee aan de slag te gaan. Daar valt de meeste winst voor jezelf te halen. Je wílt dan immers dat er iets verandert en staat meer open om in beweging te komen. Natuurlijk kan het zo zijn dat er onderliggende patronen duidelijk zijn/worden en dat die in de verschillende gesprekken aan de orde komen om duurzaam anders mee om te leren gaan.

Hoe lang duurt een traject?
Over het algemeen beginnen we met 5 gesprekken van 1 uur per keer. Zie ook onder het kopje Over/werkwijze. Als je echt een concreet probleem hebt, dan is dat doorgaans voldoende om binnen 5 gesprekken op te kunnen lossen. Ik merk echter dat verschillende leidinggevenden waarmee ik werk het gewoon fijn vinden om regelmatig even te sparren. Ook als ze geen “groot” probleem hebben. In bijna de helft van alle trajecten kiest de leidinggevende ervoor om na de eerste 5 gesprekken het traject 1 of meerdere keren te verlengen.

De medewerkers die ik begeleid komen vaak wèl met een concrete hulpvraag. Deze vraag staat dan ook centraal in de gesprekken. Toch kan blijken dat er een andere vraag uit de gesprekken naar voren komt, dan oorspronkelijk gedacht. In overleg met jou, kunnen we het traject dan aanpassen. Jouw behoefte staat immers centraal!

Wat maakt jou anders in jouw aanpak?
In mijn coaching combineer ik verschillende rollen, nl. die van coach, HR-adviseur èn leidinggevende. Dat betekent dat ik veel vragen stel, spiegel, je oefeningen laat doen, maar óók dat ik je soms advies kan geven op HR-vlak of kan delen hoe ik dat aanpakte als collega-leidinggevende.
Bij traditioneel coachen wordt uitgegaan dat alle antwoorden vanuit de coachee komen. In basis prima, want ik ben er van overtuigd dat je in de kern vaak heel goed weet of iets bij je past, prettig vind, welke stap je zou willen nemen, etc. Maar als het op zakelijk vlak gaat, zijn er soms ook simpelweg vaardigheden die je kunt leren, bijvoorbeeld over gespreksvaardigheden of hoe je met conflicten omgaat. Dan kan ik je laten “bungelen” of ik kan je als HR-adviseur gidsen wat een aanpak kan zijn. Wèl natuurlijk gekoppeld aan hoe dit het beste bij jóu past. En wat ik vaker terughoor van deelnemers is dat ze het fijn vinden dat ik ook zelf leidinggevende (5+ jaar) ben geweest. Ik weet dus maar al te goed hoe leuk èn lastig die rol kan zijn.

En ten slotte… ik krijg vaak van deelnemers te horen dat het “gewoon een fijn/mooi gesprek was die wel heel veel inzichten en handvatten geeft”. Top! Want dat is precies wat ik wil bereiken.

Ik ben beginnend leidinggevende. Is dit dan wel voor mij geschikt?
Jazeker. Van mijn deelnemers heeft 22% minder dan 2 jaar ervaring, 11% 2-5 jaar ervaring en 67% 5 jaar ervaring of meer. Veel belangrijker is dat jij jezelf als leidinggevende wil ontwikkelen 🙂 . Omdat ik maatwerk lever, kan ik precies aansluiten op de vraagstukken die bij jou spelen. Ook als je nog niet lang leidinggevende bent.

Ik ben al heel lang leidinggevende. Heeft dit dan nog wel zin?
Dat kan ik niet voor jou bepalen. Belangrijk is dat jij voor jezelf bepaalt of hoe je nu werkt voor jou het meest effectief is èn de leukste manier van werken. Als dat zo is, dan heeft coaching inderdaad geen zin.
Wel kan het ook dán fijn zijn om regelmatig met iemand te sparren. Dat hoor ik ook van sommige van de deelnemers terug waar ik langer mee werk. Juist omdat ik gezien mijn achtergrond een volwaardige gesprekspartner kan zijn èn geen enkel ander belang heb dan ervoor te zorgen dat jij zo lekker mogelijk kan werken. Dat is anders dan dat je sparrt met bijvoorbeel collega-leidinggevenden of je HR-adviseur. Hoe zinvol deze gesprekken ook zijn!

Wil je wèl iets veranderen in je huidige werkwijze of hoe je naar jezelf kijkt, dan kan coaching daar wel degelijk een goede manier in zijn.

Maakt het nog uit of je man of vrouw bent?
Nee, dat maakt niets uit. Ik lever maatwerk, dus kijk gewoon naar wie jij bent 🙂 . Overigens is 78% van de deelnemers vrouw en 22% man.

Kan coaching vergoed worden?
Bij veel werkgevers is het mogelijk om coaching (deels) vergoed te krijgen. Jouw leidinggevende of HR kan je hier meer over vertellen.

Welke methode(s) worden binnen jouw coaching gebruikt?
Ik werk op maat en dus passend bij wat jij nodig hebt. Vaak is het een combinatie van meerdere theorieën/methodes, zoals NLP, systemisch werk, transactionele analyse, Socratisch motiveren, etc. Maar altijd vanuit de positieve psychologie en gericht op bekrachtiging van jou. Wat gaat jóu helpen om verder te komen en je zo goed mogelijk te voelen? Daarbij is persoonlijk leiderschap altijd de rode draad in de gesprekken.

Waar vind de coaching plaats?
Ik werk graag op wenslocatie van jou als klant. Daar voel jij je immers je het meest op je gemak en kunnen we het meeste halen uit het gesprek. Soms kiezen mensen voor op kantoor, soms bij hen thuis. Maar in bijna 60% van de trajecten gaan we naar een mooi wandelgebied in de omgeving. Voor de Zaanstreek is dat bijvoorbeeld op de Zaanse Schans, het Hembrugterrein of de Jagersplas.

Gesprekken kunnen ook online via Zoom / Teams. Net wat bij jou past.

Organisatie-advies

Werkwijze
Ik werk op maat en dus passend bij wat de organisatie nodig heeft en wil bereiken. Omdat ik een brede achtergrond heb als HR-adviseur (16+ jaar ervaring), als coach (8+ jaar ervaring) en leidinggevende (5+ jaar ervaring) kan ik vanuit verschillende kanten goed meedenken wat gewenst is om een stap verder te komen.
Tegelijk ben ik heel praktisch ingesteld. Wat kunnen we nú realiseren om de doelen ook daadwerkelijk te gaan bereiken.

Werk je alleen op projectbasis of kun je ook voor langere tijd aan onze organisatie verbonden blijven?
Ik werk juist vaak voor langere tijd voor een zelfde organisatie. Dat vind ik heel waardevol! De organisatie weet wat ze aan mij hebben en omgekeerd ken ik de organisatie steeds beter, zodat ik kan aansluiten bij wat gewenst of nodig is. Het maakt vaak dat de inhoud van wat ik voor de organisatie kan betekenen ook kan variëren: van het adviseren in een verandertraject tot het begeleiden van werkgroepen. En van het adviseren over het personeelsbeleid tot het coachen van leidinggevenden of medewerkers.

Moet er een vaststaand aantal uren worden ingekocht?
Nee hoor. Bij verschillende klanten werk ik op nacalculatie en verstuur ik een factuur met de uren die ik die maand voor hen gewerkt heb.

Werk je op locatie of vanuit huis
Dat kan allebei. Ik werk graag op wenslocatie het bedrijf. In veel gevallen is het een combinatie van beiden.

Een ervaren, deskundige en communicatief vaardige adviseur. Amber is een professional die ook kritisch durft te zijn, kansen ziet en pro-actief meedenkt. Prettig mens om mee samen te werken!

Toine van Loenhout

Districtschef Amsterdam-West, Politie eenheid Amsterdam

Ik heb een groeiend bedrijf en hierdoor kom je met andere zaken in aanraking dan alleen de werkzaamheden uitvoeren. In Amber heb ik een zeef prettige sparringpartner gevonden die mij zeer heeft geholpen om de rust te bewaren en keuzes die ik moest maken op een doordachte manier te doen. De gesprekken heb ik als zeer prettig ervaren en ik zal een iedere aanbevelen eens in gesprek met haar te gaan.

Amber, super veel dank!!!

B. Engberts

Engberts Hoveniers

Wil je ook weer werken met plezier?

Neem hieronder contact met mij op.

Aanvraag gratis adviesgesprek

7 + 14 =

Stel hier je vraag