Kom je er niet bij?” vraag ik. In de kamer helemaal achterin zit Petra. Op vrijdagmiddag hebben we altijd met het kleine groepje aanwezige collega’s een informeel koffiemomentje. Een fijne manier om laagdrempelig met de mensen in gesprek te zijn en te horen wat hen bezighoudt.

Petra schudt haar hoofd, maar zegt niks. Ik vertel Petra dat ik haar er wel graag bij wil hebben, net zoals ik dat altijd van alle aanwezige collega’s vraag. Dat weet ze wel en ondanks dat ze zich altijd goed inzet, wil ze nu ècht niet meekomen.

En dan, na goed doorvragen, komt het hoge woord eruit. Ze is bang. Bang, omdat de collega waar ze blijkbaar een pestverleden mee heeft – ver voor mijn tijd als leidinggevende binnen dit team – nu ook bij dit kleine groepje is aangesloten. Juist met zo weinig mensen in dezelfde ruimte kan ze haar niet ontwijken en dus kiest ze ervoor om dan maar als enige achter te blijven in de werkruimte achterin. En dat terwijl Petra vóór de komst van deze andere collega er wel altijd bij was.

Ik schrik hiervan. Het pestverleden was mij slechts zijdelings bekend. Maar ondanks dat dit al van enige jaren terug blijkt te zijn, is dit duidelijk nog steeds van grote invloed op haar. Met Petra maak ik de afspraak dat we hier op een ander moment over in gesprek gaan om te kijken wat we hier mee gaan doen. Voor nu vraag ik haar tóch met mij mee te gaan. Ik leg haar uit dat ik haar net zo belangrijk vind als ieder andere collega en juist daarom wil dat zij zich niet hoeft te verstoppen. Schoorvoetend gaat ze uiteindelijk met mij mee als ik haar beloof dat ze letterlijk naást mij mag komen zitten. Zo voelt ze zich nog enigszins beschermd zegt ze.

Ik ben onder de indruk van Petra dat ze dit ondanks haar angst doet. En wat mooi dat ik als leidinggevende haar mag begeleiden om haar eigen plek weer in te mogen nemen. Dat dit niet simpel op te lossen is, is duidelijk, maar de eerste stap is gezet.

Heb jij ook te maken met pestgedrag binnen je team? Die kans is best groot. 1:6 werknemers krijgt namelijk te maken met pesten op het werk. Het speelt onder laag- en hoogopgeleide medewerkers, man en vrouw. Als leidinggevende heb je een belangrijke rol om hier iets in te kunnen – en te moeten – veranderen. De impact op een medewerker èn op je team is namelijk groot en voor lange(re) tijd. Pesten heeft onder andere invloed op het (kort- en langdurig) verzuim binnen je team, gevoel van veiligheid, de samenwerking, productiviteit èn het creëert een hoger verloop van je personeel.

 

Wat kun je doen?

Pesten is complex en is niet met een simpele oplossing verdwenen. Wat wèl helpt is een samenspel van acties, bijvoorbeeld:

  • Draag duidelijk en regelmatig uit binnen het hele team welk gedrag geaccepteerd wordt en welk gedrag niet
  • Zorg dat er verbinding is binnen je team en stimuleer dit ook zelf
  • Bespreek in je team welke risico’s er zijn m.b.t. pestgedrag en welke signalen belangrijk zijn
  • Bij dader – slachtoffer denken bestaat al snel het gevoel van slecht versus goed. Vergeet echter niet dat het een samenspel is, waarbij allebei zelf invloed hebben op het verloop èn (een deel van de) oplossing ervan

Pesten heeft zelden te maken met alleen de dader en het slachtoffer. Juist door pestgedrag in een grotere context te bekijken, kun je hier effectieve acties in nemen. Het simpelweg afstraffen van de dader is daarmee vrijwel nooit de totale oplossing. Door in gesprek te gaan met de dader èn het slachtoffer en daarbij ook te kijken naar andere risicofactoren in je team (zoals onduidelijke rolverdeling of niet opgeloste conflicten) kun je achterhalen wat in deze situatie een rol heeft gespeeld, zodat je dit gericht (en duurzaam) kan oplossen.

Reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om gedoe in je team op te lossen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs voor meer inspiratie en tips.

Credits: Energepic.com

#pesten #duurzameinzetbaarheid #verzuim #team #leidinggeven

Stel hier je vraag