60 is mijn vader geworden. Overleden aan de gevolgen van kanker. Midden in de bloei van zijn (werkende) leven. Puur onrecht vond ik het. Ook mijn moeder is overleden aan de gevolgen van kanker. Hoewel zij al met pensioen was (ze was 66) , was ook toen de impact op ons enorm. Wat een verdriet.

Ik schrijf dit niet voor niets. Vandaag is het Wereld Kankerdag. Veel leidinggevenden krijgen in hun team te maken met kanker. Van alle mensen die werken, krijgen er elk jaar ongeveer 45.000 te horen dat ze kanker hebben. Omdat we tot een hogere leeftijd blijven werken en omdat steeds minder mensen aan kanker overlijden, zal dat aantal gaan stijgen. Kortom: steeds meer werkende mensen krijgen kanker. En steeds meer mensen met kanker werken door of gaan zo snel mogelijk weer aan de slag. (bron: www.nfk.nl)

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat veel leidinggevenden omgaan met kanker van een teamlid moeilijk vinden. En dat snap ik. De impact is zoals gezegd heel groot op het leven van betrokkene en zijn omgeving. Veel leidinggevenden kiezen er dan voor om de medewerker gelijk thuis te laten blijven (“want het is zo heftig/moeilijk/etc.”). Wat echter essentieel is, is dat er geen standaardmanier is om hier mee om te gaan. Mensen zijn immers niet standaard en willen ook niet als zodanig benaderd worden. Maar hoe dan wel?

Hierbij 5 tips wat je als leidinggevende kunt doen als je een teamlid met kanker hebt:

  1. Ga met je medewerker in gesprek en vraag waar hij/zij behoefte aan heeft en wat haalbaar is. Afhankelijk daarvan kun je samen verdere afspraken maken. De aard van de kanker, de behandelmethode, de fysieke gesteldheid van iemand en de mentale weerbaarheid zijn allemaal van invloed op hoe iemand hier mee omgaat.
    Juist door je medewerker ook zèlf te laten denken over oplossingen, neem je de medewerker serieus èn krijgt hij/zij een stuk regie terug. Heel belangrijk in een periode waarin veel regie uit handen wordt geslagen.
  2. Blijf in contact om te horen hoe het gaat en stimuleer dit ook binnen je team. Juist door het met het team “te delen” zorg je ervoor dat je medewerker zich gesteund voelt en een lagere drempel heeft om weer terug te keren.
  3. Bespreek met je medewerker in hoeverre hij/zij gebaat is bij andere ondersteuning, zoals coaching (bijvoorbeeld door gespecialiseerde kankercoaches) of financieel advies (vanwege de korting op het salaris).
  4. Bij terugkeer op de werkplek bekijk dan opnieuw wat haalbaar is. En ook lang na het “genezen” verklaard zijn kan er nog steeds veel invloed zijn van de kanker. Bijvoorbeeld vermoeidheid, concentratieproblemen, depressie of het werk niet meer goed kunnen uitvoeren. Juist als de medewerker alweer “gewoon” lijkt te werken, wordt de kans groter dat je als leidinggevende er ook niet meer zo bij stil staat. En dan is goed in contact zijn met je medewerker van belang om te kijken wat haalbaar is en hoe je dit als leidinggevende zo goed mogelijk kunt begeleiden.
  5. Heb oog voor de impact van kanker op de collega’s. Wellicht roept het pijnlijke herinneringen op. Maar het kan ook zo zijn dat er momenteel iemand in je team is die te maken heeft met kanker in de “eigen omgeving”. Extra aandacht is ook daar op zijn plek.

Met deze manier van werken voelt je medewerker zich begrepen en gesteund (en reken maar dat dat bijdraagt aan een grotere betrokkenheid naar jou en het team en bijdraagt aan het herstel van je medewerker).

In een periode vol onzekerheid is dat platina waard.

Veel van de tips kun je voor natuurlijk ook voor (langdurige) ziektetrajecten inzetten. Wil je meer weten over verzuimtips klik dan hier voor verschillende blogs over verzuim. Wil je meer weten over mantelzorg, klik dan hier.

 

Wil je reageren op blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs voor meer inspiratie en tips.

 

Credits photo: PDpics

 

Chat openen
Stel hier je vraag