60 is mijn vader geworden. Overleden aan de gevolgen van kanker. Midden in de bloei van zijn (werkende) leven. Puur onrecht vond ik het. Ook mijn moeder is overleden aan de gevolgen van kanker. Hoewel zij al met pensioen was (ze was 66) , was ook toen de impact op ons enorm. Wat een verdriet.

Ik schrijf dit niet voor niets. Ieder jaar is het op 4 februari Wereld Kankerdag. Veel leidinggevenden krijgen in hun team te maken met kanker. Van alle mensen die werken, krijgen er elk jaar ongeveer 45.000 te horen dat ze kanker hebben. Omdat we tot een hogere leeftijd blijven werken en omdat steeds minder mensen aan kanker overlijden, zal dat aantal blijven stijgen.

Kortom: steeds meer werkende mensen krijgen kanker. En steeds meer mensen met kanker werken door of gaan – al heel snel of pas later – weer aan de slag. (bron: www.nfk.nl)

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat veel leidinggevenden omgaan met een teamlid met kanker moeilijk vinden. En dat snap ik. De impact is zoals gezegd heel groot op het leven van betrokkene en zijn omgeving. Veel leidinggevenden kiezen er dan voor om de medewerker thuis te laten blijven (“want het is zo heftig/moeilijk/etc.”).

Wat echter essentieel is, is dat er geen standaardmanier is om hier mee om te gaan. Mensen zijn immers niet standaard en willen ook niet als zodanig benaderd worden. Maar hoe dan wel?

 

5 tips wat je kan doen als je een teamlid met kanker hebt:

Behoefte
Ga met je medewerker in gesprek en vraag waar hij/zij/die behoefte aan heeft en wat haalbaar is. Afhankelijk daarvan kun je samen verdere afspraken maken. De aard van de kanker, de behandelmethode, de fysieke gesteldheid van iemand, de mentale weerbaarheid en de sociale omgeving zijn allemaal van invloed op hoe iemand hier mee omgaat.

Juist door je medewerker ook zèlf te laten denken over oplossingen, neem je de medewerker serieus èn krijgt hij/zij/die een stuk regie terug. Heel belangrijk in een periode waarin veel regie uit handen wordt geslagen.

Contact
Blijf in contact om te horen hoe het gaat en stimuleer dit ook bij je teamleden. Juist door het met het team te delen zorg je ervoor dat je medewerker zich gesteund voelt en een lagere drempel heeft om weer terug te keren.

Andere ondersteuning naast reguliere verzuimbegeleiding
Bespreek met je medewerker in hoeverre hij/zij/die gebaat is bij andere ondersteuning, naast de reguliere ondersteuning bij een verzuimtraject door o.a. de arbodienst. Denk daarbij aan ondersteuning in de vorm van coaching (bijvoorbeeld door gespecialiseerde kankercoaches) of financieel advies (vanwege de korting op het salaris).

Terugkeer op de werkplek
Tijdens de behandeling ligt het voor de hand om te kijken naar de inzetbaarheid van betrokkene. Maar realiseer je dat ook ná het traject het goed is om opnieuw in gesprek te gaan wat haalbaar is . Ook lang na het genezen verklaard zijn kan er nog steeds veel invloed zijn van de kanker. Bijvoorbeeld vermoeidheid, concentratieproblemen, depressie of het werk niet meer goed kunnen uitvoeren.

Juist als de medewerker alweer gewoon lijkt te werken, wordt de kans groter dat je als leidinggevende er ook niet meer zo bij stil staat. En dan is goed in contact zijn met je medewerker van belang om te kijken wat haalbaar is en hoe je dit als leidinggevende zo goed mogelijk kunt begeleiden. Een eventueel disfunctioneren kan namelijk goed samenhangen met de (ongeziene) klachten die iemand ervaart als gevolg van de ziekte.

Impact op collega’s
Heb oog voor de impact van kanker op de collega’s. Wellicht roept het pijnlijke herinneringen op. Maar het kan ook zo zijn dat er momenteel iemand in je team is die te maken heeft met kanker in de “eigen omgeving”. Extra aandacht is ook daar op zijn plek.

 

Met deze manier van werken voelt je medewerker zich (meer) begrepen en gesteund. En reken maar dat dat bijdraagt aan het herstel van je medewerker èn aan een grotere betrokkenheid naar jou en het team.

In een periode vol onzekerheid is dat platina waard.

Veel van de tips kun je natuurlijk ook voor andere (langdurige) ziektetrajecten gebruiken. Wil je meer weten over verzuimtips? Klik dan hier voor verschillende blogs over verzuim. Wil je meer weten over mantelzorg, klik dan hier.

 

Wil je reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs.

Wil je mijn blog voortaan direct in jouw mail ontvangen? Klik dan hier om je te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 1 keer per maand mijn nieuwsbrief met mijn blog, tips, een interessant achtergrondartikel en meer over mensgericht werken. 

 

Foto door: Brett Sayles via Pexels

 

Stel hier je vraag