Tijdens mijn ochtendwandeling loop ik door de buurt. In de hele wijk wordt de riolering vervangen. Het openhalen van de straten wordt tegelijkertijd gebruikt om ook de stoepen, straten en het groen aan te pakken en op sommige plekken anders in te richten. Al wandelend kom ik bij een – niet-formeel zo geplande – oversteekplaats. Een echt olifantenpaadje[1] 😊.

Veel voorbijgangers kiezen ervoor om de kortste route naar de overkant van de straat te nemen. Dwars door het nog in te richten plantsoen. En geef ze eens ongelijk… Mensen nemen – net als olifanten – graag de kortste route, obstakel of niet. Zeker als de bestemming in zicht is.

Ook op het werk bedenken mensen regelmatig andere oplossingen voor een probleem of procedure dan die door “de organisatie” is bedacht. De korte route zeg maar… En daardoor lijkt de oplossing – hoewel heel praktisch – soms ongemakkelijk of zelfs ongewenst.

Het maakt dat ook jij als leidinggevende ánders moet gaan kijken. Want ga je ingrijpen en waarom dan? Of laat je deze zelfbedachte oplossing bestaan? Het kan helpen om jezelf dan vragen te stellen zoals:

  • Is het wel een probleem als de oplossing op deze manier wordt gedaan? Nee? Laat het dan lekker zo! En zo ja, welke andere oplossingen kunnen dan beter werken? Want blijkbaar is de huidige formele aanpak niet optimaal.
  • Wie is met deze oplossing geholpen, omdat het sneller werkt/goedkoper is/en dergelijke? De leerlingen/patiënten/burgers/etc.? De medewerker(s)?
    Als het beter werkt voor jullie klanten, dan is het prima toch? (Mits betaalbaar natuurlijk.) Daar doen jij en je team het immers voor!Is het puur voor de medewerker(s) handig, dan is dat ook prima (zolang het de klant niet in de weg zit of benadeelt). Immers: hoe lekkerder je medewerker/team kan werken hoe beter.En is het voor allebei een goede oplossing: dan heb je win-win te pakken.

Belangrijk is dat je een geschikt olifantenpaadje niet gelijk weer dichttimmert met nieuwe regels: “Het mag wel zo, mits X, Y of Z.” of “Wat een goed idee! Doen we voortaan zo en bij soortgelijke problemen lossen we het ook zo op.”

Niet doen! Want doe je dat, dan gooi je de deur dicht voor eigenaarschap van je medewerker. Olifantenpaadjes zijn immers bedacht om zaken makkelijker of handiger te maken en niet om beperkt te worden in je werk of (nog) meer regels te maken.

En naast het achteraf ontdekken dat je teamlid een olifantenpaadje heeft gemaakt, kun je als leidinggevende je team ook juist stimuleren om anders te kijken naar het werk. Waar kunnen we het slimmer, handiger of beter doen? En waar worden de bewoners/studenten/nabestaanden/etc. beter door geholpen? Doe je dit, dan levert dit veel voor je team op!

De winst van olifantenpaadjes en andere oplossingen van je team

  • Je teamleden worden serieus genomen en dat voelen ze
  • Er worden originelere en meer creatieve oplossingen bedacht als er minder kaders zijn
  • Als je gaat kijken met een blik hoe je je werk nog beter of slimmer kan doen, heeft dit een versterkend effect op ál het werk. Je vergroot dus de kwaliteits- èn efficiëntie-bril van je mensen (en jezelf 😉).
  • Je vergroot bewustwording binnen je team over klantgerichtheid. Voor wie dóen we het ons werk?
  • Bij je mensen wordt eigenaarschap en pro-activiteit vergroot en dat merk je niet alleen bij deze paadjes.
  • Het werkplezier neemt toe en dat zie je terug in onder meer betrokkenheid, samenwerking, onderling vertrouwen, resultaten en een lager verzuim

Hoe kan ik dit stimuleren in mijn team?

Besteed een keer een werkoverleg over dit onderwerp of laat het als agendapunt af en toe (wel gepland) terugkomen. Vraag ernaar in 1-op-1 gesprekken met je teamleden of maak er een wedstrijdelement van om elkaar uit te dagen om met nieuwe (betere) oplossingen te komen voor alledaagse werkzaamheden.  En als je spontane olifantenpaadjes hebt ontdekt, neem het serieus en ondersteun het waar dat kan.

En mocht dat allemaal niet helpen? Denk dan eens aan deze uitspraak van Bill Gates:
Ik kies altijd een lui iemand voor een moeilijke opdracht. Zij vinden altijd een eenvoudige oplossing.

Altijd nog een optie 😉.

 

[1] Olifantenpaden of afstekertjes ontstaan doordat meerdere wandelaars of fietsers afzonderlijk van elkaar op dezelfde manier een route kiezen, die de officiële route afsnijdt. Wanneer zich eenmaal een zichtbaar spoor heeft gevormd, volgen meer mensen het spoor en ontstaat er een pad.

Olifantenpaadjes zijn vernoemd naar de typische eigenschap van olifanten om altijd de kortste weg te kiezen, waardoor een zichtbaar pad in de begroeiing wordt uitgesleten. Doordat mensen identiek gedrag vertonen, ontstaan overal waar zij zich begeven vergelijkbare paden.

De term olifantenpad wordt ook als metafoor gebruikt voor pragmatische oplossingen om (opgelegde) beperkingen te omzeilen, die na verloop van tijd door steeds meer mensen worden gevolgd. Bron: Wikipedia.

 

Wil je reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Bel/app mij dan op 0636-185586 of mail mij rechtstreeks via info@barnsteen-tm.nl . Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs.

Wil je mijn blog voortaan direct in jouw mail ontvangen? Klik dan hier om je te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 1 keer per maand mijn nieuwsbrief met mijn blog, tips, een interessant achtergrondartikel en meer over mensgericht leiderschap. 

 

Credits foto: Juan Rio Frio via Pexels
Chat openen
Stel hier je vraag
Bel/app om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.