Onlangs sprak ik Els, een oud-studiegenoot, naar aanleiding van mijn eerdere blog over waarom het zo zinvol is om je medewerkers begroeten (klik hier als je dit blog wil lezen). Al pratende kwam het gesprek op complimenten krijgen van je leidinggevende, of beter gezegd: het gebrek daaraan. Ze vertelde dat haar leidinggevende veel aanmerkingen heeft op haar en haar collega’s, maar dat er nooit een complimentje gegeven wordt. Els vroeg zich wat vertwijfeld af of ze nu zo overgevoelig is dat ze dit vervelend vind. Wat mij betreft is dat niet het geval.
Waarom is het lastig om complimenten te geven?
Het gekke is dat mensen – en dus ook leidinggevenden – het vaak makkelijker vinden om kritiek (vaak verpakt als “feedback”) te geven dan een compliment. En eigenlijk is dat ook weer niet zo vreemd. Veel mensen zijn kritisch op zichzelf en vinden het lastig om te kijken naar wat goed gaat. En als je het zelf lastig vindt, dan zal je het ook niet zo snel aan een ander geven. Los daarvan ben je als leidinggevende ook gewend om te sturen. De meeste leidinggevenden die ik ken heb meer dan genoeg teamleden en werk 😉 . Dan is het verleidelijk om alleen bij te sturen als iets NIET goed gaat.
Aan de andere kant zijn er ook leidinggevenden die uit gewoonte complimenten geven, zonder er ècht bij stil te staan. “Jij topper/kanjer” “Fantastisch dat je dit weer gedaan hebt” etc. als standaard-reactie als er iets is gedaan. Dat lijkt positief. Maar gebeurt dit te vaak en weinig bewust, dan kan dit juist een boomerang-effect hebben. Je medewerkers geloven het niet meer en krijgen eerder het gevoel dat het er dus niet toe doet wat ze doen.
In beide gevallen is het jammer als het niet lukt, want de impact van geregeld een gemeend compliment geven is namelijk groot.
Wat leveren complimenten op?
Door je waardering uit te spreken neemt de energie en motivatie van je medewerker toe. Ook op de langere termijn heeft het geven van complimenten invloed op je medewerker èn je team. Want de verbinding, het vertrouwen, de productiviteit en de samenwerking in je team groeit hierdoor. En als bonus neemt het verzuim juist af als er lekkerder gewerkt wordt.
En voor jezelf levert het ook veel op. Niet alleen train je jezelf in kijken naar wat er goed gaat binnen je afdeling, maar je krijgt er zelf ook een lekker gevoel van. Probeer maar uit 😉 Dubbele winst dus!
Tips voor het geven van complimenten
Vind je het lastig om een compliment te geven? Misschien heb je wat aan deze voorbeelden:
- De meest eenvoudige (en heel doeltreffend) : “Goed gedaan!” / “Slim idee!” / etc.
En dan zo concreet mogelijk wat je medewerker heeft gedaan. - Compliment met verdieping: “Geweldig! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?”
Niet alleen geef je dan een compliment, maar je laat je (inhoudelijke) interesse blijken. - Compliment naar de persoon: “Gezellig dat je er bent.“
Je investeert hierbij vooral op de relatie.
Enneh, krijg je er zelf één? Een simpel “Dank je wel volstaat” 😉 . Geniet ervan!
Wil je reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.
En hier ga je naar het overzicht van alle blogs.
Wil je mijn blog voortaan direct in jouw mail ontvangen? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 1 keer per maand mijn nieuwsbrief met mijn blog, tips, een interessant achtergrondartikel en andere info over zakelijk & persoonlijk leiderschap. Klik hier om je aan te melden.