Eén van mijn favoriete inspiratiefilmpjes blijft Start with why van Simon Sinek. Hoewel al wat ouder (2009!), blijft de boodschap voor mij stevig overeind. De kracht van weten waaróm je eigenlijk je werk doet.

Ik ben vol overtuigd van hoe belangrijk het is om met plezier te kunnen werken en regie te hebben over hoe je dat doet. Ik weet dat ik dit met teams met gedoe ook kan realiseren en daarbij het beste van mijzelf kan geven. Om dat te mogen doen als mijn eigen werk, maakt mij intens gelukkig. Helemaal aangezien ik dit doe binnen lokale overheid & non profit. Dan komt mijn sterke drijfveer om maatschappelijk te kunnen dienen samen met wat ik het liefste doe.

In mijn werk valt me op dat het vaak voor de medewerkers en soms ook voor leidinggevenden (!) helemaal niet zo duidelijk is waaróm het team eigenlijk van waarde is. Zonde, want het heeft een grote invloed op de resultaten die je met je team kan behalen èn de betrokkenheid van je mensen. Die resultaten: die zijn (meestal) nog wel meetbaar. Maar verder? Wat maakt nou dat jij en je team iedere keer uit bed springen om datgene te doen waarvoor je betaald wordt? Is dat de patiënt die daardoor betere zorg krijgt? De interne collega’s die een goed rooster krijgen en daardoor meer balans in werk/privé? De bewoners uit je gemeente die meer passende hulp krijgen?

Is het voor jou als leidinggevende wèl helder? En voor jouw team? Weet je het zeker? Want ook dat kom ik vaak tegen… dat jij dit scherp hebt, maar het voor je team helemaal niet zo duidelijk is. Mooie aanleiding voor een gesprek met elkaar. Want als je dit samen voor ogen hebt, dan kun je veel scherpere keuzes maken waarom je wel of niet iets doet. Bovendien is er ook meer draagvlak voor jouw beslissingen. Niet “omdat we de resultaten moeten halen”, maar “omdat dit bijdraagt aan (het welzijn van de bewoner/de gezondheid van de patiënt/etc.)” en dat is toch een stuk lekkerder werken!

(Ken je het filmpje van Simon Sinek nog niet, klik dan hier voor deze èn enkele andere inspirerende filmpjes.)

Reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om gedoe in je team op te lossen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs voor meer inspiratie en tips.

Stel hier je vraag