Onderweg in mijn auto rij ik naar een volgende afspraak. Ondertussen de radio aan en vrolijk zing ik gedachteloos mee met alle kerstliedjes die nu veel gedraaid worden. Zo komt ook Rudolph the red nosed rendeer voorbij. Ongetwijfeld ken je het. Heb je wel eens bewust naar de tekst ervan geluisterd? Ik niet echt. Of in ieder geval: opeens hoorde ik waar het over gaat en trok ik direct de link naar teammanagement (ieder zo zijn beroepsdeformatie 😉).

Kortweg komt het erop neer dat Rudolph altijd door de andere rendieren gepest en uitgescholden wordt vanwege zijn glimmende neus. Tót het moment dat de kerstman Rudolph op een mistige avond vraagt om de slee te begeleiden, omdat zijn neus door het glanzen zo goed zichtbaar is in de mist. Rudolph kan als een soort baken vooruitvliegen. Vanaf dat moment wordt Rudolph met andere ogen bekeken door de andere rendieren.

Nu hoor je mij niet beweren dat groepsdynamiek doorgaans zo simpel te beïnvloeden is…. Maar er zitten wel een paar mooie ideeën in waar jij wellicht ook wat aan hebt.

  • Ben jij je bewust als leidinggevende welke invloed jouw keuzes kunnen hebben op hoe jouw team met zaken om gaat? Door de keuze van de kerstman om Rudolph bewust zo te positioneren ging het team rendieren op een andere manier naar Rudolph kijken. Natuurlijk is dit erg simplistisch neergezet. Toch zijn jouw voorbeeldgedrag en de keuzes die jij maakt van grote waarde voor je team. Dit kun je dus ook inzetten om je team positief in beweging te brengen.
  • De invloed van de leidinggevende op pestgedrag binnen een groep is enorm. Maak daar dus gebruik van om pesten binnen jouw team een halt toe te roepen. De schade voor je team, de mensen èn de resultaten is met pestgedrag namelijk groot. (Wil je meer weten over wat je dan kunt doen? Lees dan ook dit blog wat ik eerder over pesten op de werkvloer heb geschreven.)
  • De kerstman heeft Rudolph erkend in zijn eigenheid & talent door juist dátgene in te zetten wat hem zo speciaal maakt èn waar de kerstman en de rendieren veel baat bij hebben. Dat heeft niet alleen effect op Rudolph (die zich nu gewaardeerd voelt), maar ook op het rendierteam. Zij ontdekken dat iedereen dus van belang is voor het team om zo’n goed mogelijk resultaat te bereiken. Heb jij zicht op wat iedereen voor talent/kracht mee brengt in je team? En lukt het ook om dit zoveel mogelijk in te zetten? Anders kun je daar mooi in het nieuwe jaar mee gaan beginnen 😉.

Toch leuk wat zo’n kerstliedje kan brengen hè?

Wil je reageren op blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs voor meer inspiratie en tips.

Wil je mijn blog voortaan direct in jouw mail ontvangen? Klik dan hier om je te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 1 keer per maand mijn nieuwsbrief met mijn blog, tips, een interessant achtergrondartikel en meer over zakelijk & persoonlijk leiderschap. 

 

(alvast) Fijne dagen!

 

Credits photo: Kristina Paukshtite

 

Stel hier je vraag