Beetje onwennig sta ik op een enorme zolder van een voormalig wees- en armenhuis mij in allerlei yogaposes te wringen. Een vriendin doet met nog 3 anderen eindexamen voor haar yogadocent-opleiding en ik heb mij aangeboden als proef-leerling tijdens het examen. De cowpose, downward dog, de warrior…. Nog nooit eerder gehoord, maar ik sla me er zo goed en zo kwaad als het gaat doorheen.

Alle vier de docenten-in-spé hebben de volledige les van 90 minuten voorbereid. Ter plekke krijgen ze te horen welk kwartdeel van de les ze daadwerkelijk zelf aan ons gaan geven. Tijdens rustmomenten met onze ogen dicht, wisselen ze elkaar op een van tevoren afgesproken moment af.
Zo met mijn ogen gesloten ben ik nog veel bewuster van wat er om mij heen gebeurt èn hoe de stem van de volgende docent klinkt. Onwillekeurig merk ik dat ik daardoor ook extra oplettend ben over de stijl van lesgeven. Grappig genoeg verschilt het behoorlijk van elkaar. Het doet me erg denken aan de verschillen van leidinggeven die ik tegenkom. Ieder zo zijn beroepsdeformatie 😉.

De verschillende stijlen…

 • Serieus & taakgericht
  De eerste docent is serieus en taakgericht, lijkt het vooral “goed” te willen doen (“oh nee, ik moet dit eerst nog even doen”) en is nauwelijks in verbinding met ons als leerlingen.
 • Instructie, correctie & aanmoediging
  De tweede docent is meer op instructie en op de groep gericht. Gefocust of de groep snapt wat ze wil, corrigeert in woord (“zet je voeten maar verder naar achteren” als we de oefening anders horen uit te voeren) en moedigt ook aan als dat gebeurt (“goed zo”).
 • Verbinding & lol maken
  De derde docent is gericht op het contact met de groep en het vooral ervoor zorgen dat je met plezier de les volgt. Grapjes tussendoor, sommige oefeningen met dansen vergelijken (voelt gelijk voor mij een stuk lichter 😉) en vragen stellen in de groep (“haten jullie mij al?” met een knipoog) geven direct andere focus en sfeer.
 • Ik zorg voor jou
  De vierde docent heeft vooral zorg naar de groep (“voelt het goed voor je?”). En heeft persoonlijk etherische olie gemengd die je op je handen mag doen tijdens de ontspanningsoefening aan het einde “voor een lekker ontspannen geur”. Ze sluit af met verbindende woorden – met name gericht op de collega-docenten die ook als proe- leerling meedoen – ter afronding van de opleiding en het hele traject wat ze als groep met elkaar hebben meegemaakt.

Alle vier de docenten hebben dezelfde les voorbereid en tóch is er een wereld aan verschil in hoe dit uitgevoerd wordt. En dat is precies hoe het met leidinggeven ook gaat. Gesprekken met je medewerkers, het voorzitten van vergaderingen, je prioriteitenstelling, etc. worden allemaal beïnvloed door jouw persoonlijke stijl. Veel leidinggevenden die ik spreek hebben echter zelden stilgestaan bij wat hun persoonlijke stijl eigenlijk is. Ze zijn gewoon aan de slag gegaan toen ze eenmaal leidinggevende waren.

Maar juist jouw eigen voorkeursstijl is essentieel voor hoe er binnen jouw team gewerkt wordt. Is hoe jij werkt ook datgene wat jij beoogt binnen jouw team?

En daar komt bij… ook je medewerkers hebben zo hun voorkeuren. De ene collega heeft wellicht behoefte aan de zorgrol, terwijl de ander juist liever wat instructies krijgt en met wat aanmoediging weer verder kan, etc. Het lijkt zo logisch, maar toch wordt vaak niet gekeken of jouw stijl ook matcht met wat er binnen je team nodig of gewenst is. Hoe is dat voor jou?

En om in yoga-termen te blijven: alles is hierin oké 😉 .

 

Wil je reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs.

Wil je mijn blog voortaan direct in jouw mail ontvangen? Klik dan hier om je te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 1 keer per maand mijn nieuwsbrief met mijn blog, tips, een interessant achtergrondartikel en meer over zakelijk & persoonlijk leiderschap. 

 

Foto door: Anthony Shkraba via Pexels.com

Chat openen
Stel hier je vraag
Bel/app om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.