Als ik blogs schrijf valt me op dat het per onderwerp nogal varieert wie er reageert. De ene keer schrijf ik een artikel met een voorbeeld uit de praktijk, de andere keer maak ik een analogie met hoe je als leidinggevende kunt tuinieren met je team of vergelijk ik een kerstliedje met pestgedrag op de werkvloer.

Niet alles wat ik schrijf spreekt iedereen aan en het is ook maar net het onderwerp waar je op dat moment zelf als leidinggevende mee bezig bent. Dat aangesproken voelen is voor je teamleden niet anders. Medewerkers hebben net als jij behoefte om benaderd te worden op een wijze die bij hen past. Medewerker X wil graag meer 1op1 benadering, medewerker Y heeft dat juist liever niet. En waar je ene medewerker het fijn vindt om simpelweg even aangehoord te worden en dan zijn/haar weg zelf vindt, wil de ander jouw expliciete mening horen…

Dit schakelen per medewerker maakt leidinggeven misschien ingewikkeld(er), maar ook leuker èn (uiteindelijk) makkelijker. Door te kijken wat je teamlid van jou nodig heeft – en daar waar dat kan ook in tegemoet te komen – voelt je medewerker zich individueel door jou gezien.

 

En dat levert het volgende op:

– meer verbinding (mijn leidinggevende begrijpt mij en doet zijn/haar best mij te benaderen hoe ik dat nodig heb)
– meer wederzijds begrip (dus ook naar jou bij lastigere beslissingen)
– meer betrokkenheid op het werk (want het scheelt voor je medewerker enorm als die voelt dat het er echt toe doet wat hij/zij doet i.p.v. een “poppetje” te zijn)
– meer effectiviteit & betere samenwerking. Als jij weet wat jouw teamlid nodig heeft en dat faciliteert, kan je medewerker simpelweg beter zijn/haar werk doen

Is het nodig om van ieder teamlid tot in de puntjes te weten en er altijd naar te handelen? Nee natuurlijk niet. Er wordt ook nog gewoon gewerkt he ;-)?
Maar het loont absoluut om je teamleden eens op deze manier te bekijken en na te gaan hoe je dit tot nu toe doet.

Veel plezier!

Wil je reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om van gedoe naar werkplezier te komen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs.

Wil je mijn blog voortaan direct in jouw mail ontvangen? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 1 keer per maand mijn nieuwsbrief met mijn blogs, tips en andere info over zakelijk & persoonlijk leiderschap. Klik hier om je aan te melden. 

Credits photo: Pixabay

 

 

Stel hier je vraag