Hij roert een tijdje in zijn koffie en verzucht dan: “ik zou gewoon willen dat ze zelf eens een keer in actie komen. Ze krijgen alle ruimte, maar er gebeurt gewoon níks.”

Ik hóór en zie zijn frustratie en hij vertelt vervolgens meer over het team. Regelmatig is hij extern in overleg. Ook daarom zou hij graag willen dat zijn team ”hun rol oppakt, ook als ik er niet bij ben”. In ieder overleg brengt hij dit aan de orde, maar de teamleden blijven passief. Tot zijn grote ergernis.

Soms wordt er eindelijk wel wat opgepakt. Maar dit zijn nou nèt niet de dingen die – wat hem betreft – handig of nodig zijn. Of het wordt gedaan op een manier waardoor hij vindt dat hij echt móet ingrijpen. Daardoor heeft hij meer dan eens gesprekken met teamleden moeten voeren “dat dit niet de bedoeling is en dat ik juist X, Y en Z verwacht”.
Hij zucht nog eens en we pakken er nog een kop koffie bij.

In dit geval spelen allerlei zaken tegelijk die van invloed zijn op hoe het team nu werkt. Eén van de factoren die spelen is iets wat ik vergelijk met schrikdraad. Schrikdraad zorgt ervoor dat dieren binnen hun terrein blijven. Simpelweg omdat het aanraken ervan onplezierig is en ze daarvan schrikken.

Zo is dat ook met medewerkers. Mensen zoeken niet graag de randen van hun functie of klus op als ze de angst hebben dat er mogelijk sancties kunnen optreden. Dan maar liever veilig binnen je eigen gebied blijven. Dit speelt des te meer als de kaders niet duidelijk zijn. Dan ga je je vrij bewegen ruimte soms nog kleiner maken, zodat je in ieder geval niet tegen de – onzichtbare en soms willekeurige – grens aanloopt. Helemaal als de leidinggevende weinig aanwezig is en je als medewerker zoekende bent wat nu precies de bedoeling is of hoeveel ruimte je nu eigenlijk krijgt.

Eerste stappen om je team in beweging te krijgen

Wil je als leidinggevende je team meer zelf in actie laten komen, dan begint dat met een aantal stappen. Namelijk door:

1. Kaders
Zijn de kaders helder binnen het team over wat je wil bereiken en welke resultaten er moeten zijn?

2. Vertrouwen
Heb je vertrouwen in je mensen en laat je dat ook zien? Met andere woorden: durf je ze ook ècht de ruimte te geven om in actie te komen? Dus zonder in te grijpen, te controleren, etc.?
En dan helpt het om regelmatig bij het team te zijn, zodat dit ook echt zicht- en voelbaar is.

3. Bekrachtigen of bestraffen?
Heb je voor jezelf helder of je als leidinggevende medewerkers wil bekrachtigen of bestraffen? Dat is nl. een wezenlijk andere insteek.

Vanuit bekrachtigen laat je mensen steeds meer hun eigen kwaliteiten inzetten. Ook voelen ze steeds meer ruimte – om in de analogie van het schrikdraad te blijven – om het terrein steeds verder te gaan verkennen.Vanuit bestraffen gaan mensen zich gedragen naar hoe zij zo goed mogelijk een sanctie kunnen vermijden. Het gaat daarmee niet langer over de inzet van hun kwaliteiten en de competenties waar ze ooit zo zorgvuldig op zijn geselecteerd. Het gaat er dan alleen om dat ze binnen de lijntjes blijven. Daarmee creëer je echter geen initiatief.

Bekijk dit ook eens voor jezelf. Hoe word jij het liefste aangestuurd? Wil je gestraft worden of gestimuleerd? En wat levert bij jou het beste resultaat op?
Dit lijkt een open deur, maar vaak vergeet je als leidinggevende dat jij ook als medewerker je eigen voorkeur hebt richting jouw eigen leidinggevende. Door je voorkeur scherp te hebben, kun je dit ook vaak beter vertalen naar je stijl van leidinggeven binnen je team.

Het wil overigens niet zeggen dat je nooit je medewerker mag aanspreken op onwenselijk gedrag! Sterker nog: ook dat is je rol als leidinggevende. Juist daarvoor zijn heldere kaders van groot belang. Dan is voor iedereen duidelijk wat gewenst en ongewenst gedrag is en kun je daarnaar handelen. Medewerkers schrikken daar niet van. Zij ervaren juist rust als dit soort zaken helder zijn. Dan is schrikdraad ook helemaal niet meer nodig.
Moet je eens kijken wat dát je team oplevert 😉.

 

Reageren op dit blog? Leuk! Dat kan hieronder.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of behoefte aan andere stappen die je kunt zetten om gedoe in je team op te lossen? Neem dan contact met mij op via deze link. Eerst meer weten over mij? Klik dan hier.

En hier ga je naar het overzicht van alle blogs voor meer inspiratie en tips.

Wil je mijn blog voortaan direct in jouw mail ontvangen? Klik dan hier om je te abonneren op mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 1 keer per maand mijn nieuwsbrief met mijn blog, tips, een interessant achtergrondartikel en meer over zakelijk & persoonlijk leiderschap. 

Foto door Markus Spiske via Pexels

Stel hier je vraag